BROOME LOBBY

LOCATION: NEW YORK, NY
AREA: 400 SF
STATUS: COMPLETED, 2017

 

The project involved the reconfiguration of the main lobby of a cast-iron building located in SoHo’s Historic District. We were asked to upgrade the finishes, lighting and mechanical systems of this very long and narrow space, as well as to plan for the requirements of a full-time doorman. Our intervention created a series of built-in elements along the east wall: a bench for visitors; a desk for the doorman; and storage for supplies and packages. The design employed a palette inspired by the building’s industrial past: namely, exposed brick (wall); stone (wall); terrazzo (floor), and wood and blackened steel (millwork). We used light from a concealed source to uplight the entire ceiling, while adding accent lights to highlight certain moments such as the stone wall or the existing slots at the brick wall. We also reconfigured the exterior doors and provided a thermally efficient storefront system that significantly improved the functionality of the interior.

 

CLIENT: Private
DESIGN ARCHITECT: Irina Verona (Principal), Nicola McElroy, Jean Kim (team)
MECHANICAL ENGINEER: Ettinger Associates
CONTRACTOR: Northeast Contracting Group
PHOTOS: Barkow Photo